Uit je comfortzone stappen – hoe doe je dat?

Uit je comfortzone stappen

Hoe stap je uit je comfortzone? In deze blog gaan we daar uitgebreid op in. Maar laten we eerst bij het begin beginnen want wat is een comfortzone eigenlijk, en waarom voelt het zo prettig om erin te blijven? Vervolgens geven we je praktische tips om je comfortzone te verlaten.

Comfortzone betekenis

Wanneer iemand zich in zijn of haar comfortzone bevindt dan betekent dit dat hij of zij zich een bepaalde staat begeeft waarbij deze persoon erg op zijn gemak is. De persoon ervaart geen stress of angst. Situaties zijn voorspelbaar en er kunnen constante prestaties geleverd worden.

Om bovenstaande reden vinden de meeste mensen het erg prettig om in deze staat van zijn te blijven zitten. Het is veilig en het levert dus weinig stress en angst op.


Klinkt op zichzelf prima toch? Waarom is het dan zo erg om hierin te blijven hangen?

Waarom zou je uit je comfortzone moeten stappen?

De reden is eigenlijk heel simpel. Buiten je comfortzone bevindt zich een wereld van ontwikkeling en groei. Dit kunnen we het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je als kind heel bang bent voor fietsen. Niet fietsen is veiliger. Je weet dan zeker dat je niet zult vallen of gewond zal raken. Wanneer je zou luisteren naar deze angsten, zul je dus nooit leren fietsen. We kunnen het nog een stapje groter maken en hetzelfde voorbeeld gebruiken met lopen. Wanneer je als kind bang zou zijn om te vallen en kiest om in je comfortzone te blijven zitten, zul je dus nooit leren lopen.

Dit is natuurlijk een heel drastisch voorbeeld, maar geldt eigenlijk ook voor volwassenen.

Een mooie uitspraak van Albert Einstein vind ik dan ook: “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.

Waarschijnlijk lees je dit niet als kind, maar ben je inmiddels volwassen en daarom zal ik hieronder nog meer redenen opsommen waarom het als volwassene goed is om uit je comfortzone te stappen.

Redenen om uit je comfortzone te stappen

  • Uitbreiding van je interesseveld. Je gaat dus beter snappen wat je wel en niet leuk vindt in het leven.
  • Je wordt zelfverzekerder.
  • Je leert dat het niet erg is om te falen. Dit is een belangrijke voor mensen met faalangst.
  • Je zult meer kennis vergaren. Of met andere woorden je wordt dus slimmer.
  • Je wordt gelukkiger. Het is eng om uit je comfortzone te stappen, maar wanneer je dit doet zul je trots zijn op jezelf, waardoor je meer geluk zult ervaren. Maar ook het feit dat je beter weet wat je wel en niet leuk vindt in het leven, zal je een gelukkiger mens maken.
  • Meer zelfrespect. Wanneer je uit je comfortzone stapt ga je ongetwijfeld een paar keer op je bek (pardon my French). Echter zul je ook veel vaker floreren. Hierdoor zie je waar je allemaal toe in staat bent. Je bent een geboren winnaar!

Hoe stap je uit je comfortzone?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe stap je nu daadwerkelijk uit je comfortzone? Hieronder geven we je enkele tips hoe je dit zou kunnen aanpakken, maar uiteindelijk is natuurlijk aan jezelf om het ook daadwerkelijk te gaan doen.

1. Begin klein

Wanneer je het bijvoorbeeld heel eng vindt om een lange reis alleen te maken begin dan eens met een weekendje weg in Nederland. Bevalt dit goed? Dan kun je eens een weekendje weg boeken naar bijvoorbeeld Barcelona. Laat je echter niet direct tegenhouden als het in Nederland niet bevalt. Mijn eerste weekend weg was ook alleen in Nederland en ik vond het verschrikkelijk! Toen ik echter naar het buitenland ging, kwam ik erachter dat daar veel meer gelijkgestemde mensen waren waardoor het wel ineens leuk was om alleen op reis te zijn. Dit brengt mij bij de volgende tip.

2. Doe onderzoek

Hoe meer je je verdiept in iets wat je eng vindt, hoe minder beren je uiteindelijk op de weg zult zien. Voor mijn eerste reis alleen naar Thailand heb ik bijvoorbeeld helemaal uitgezocht hoe het vliegveld eruitzag. Toen ik dit eenmaal gedaan had, was ik een stuk minder zenuwachtig en toen ik eenmaal op het vliegveld was aangekomen wist ik precies hoe alles werkte en wist ik precies de weg.

3. Leer smoesjes te herkennen

Dit is een van de moeilijkste stappen om toe te passen, maar tegelijkertijd een van de belangrijkste. Je brein houdt je namelijk nog wel eens voor de gek. Die heeft helemaal geen zin om uit zijn comfortzone te stappen, maar jij bent slimmer dan je brein😉

Mijn allereerste reis alleen was een Wim Hof Expeditie naar Polen. Toen ik nog niet besloten had om te gaan, verzon ik allerlei redenen om niet te gaan. Ik ging al 2 x op wintersport dat jaar dus het was wel een beetje decadent en het kostte ook wel veel geld en al dat soort redenen. Gelukkig was ik toen ook heel mindful en durfde ik mezelf kritische vragen te stellen. Ik vroeg mezelf af of dit de echte redenen waarom ik niet wilde gaan. Op een gegeven moment durfde ik aan mezelf toe te geven dat ik gewoon bang was. Toen ik dat besefte heb ik direct geboekt. Dit is een perfect voorbeeld van smoesjes herkennen en ook direct een goed voorbeeld hoe je echt uit je comfortzone kunt stappen. Dit brengt mij namelijk op de volgende en laatste tip.

4. Gewoon doen

Soms moet je jezelf gewoon een schop onder kont geven en er gewoon voor gaan. Ook al ben je nog zo bang.

Dit waren alle tips die je kunnen helpen om uit je comfortzone te stappen. Bedenk wel dat dit een doorlopend proces is. Eén keer uit je comfortzone stappen betekent niet dat je er al bent. Blijf altijd nieuwe uitdagingen opzoeken en pas de bovenstaande tips toe op elke nieuwe uitdaging.

Wees tegelijkertijd realistisch. Er zijn dingen die je eng vindt, maar graag wilt doen. Deze vormen jouw uitdaging. Met deze uitdagingen kun je aan de slag met de bovenstaande tips.

Er zijn ook dingen die je eng vindt, maar waar je geen affiniteit of ambitie voor hebt. Die hoef je natuurlijk niet te doen. Zo zou ik bijvoorbeeld nooit uit een vliegtuig springen. Bedenk voor jezelf wat je wel en niet belangrijk vindt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige bericht

Het G-schema uitgelegd + kant en klaar invulschema

Volgende bericht

Manifesteren. Wat is het en hoe kun je het toepassen in je leven?