Het is verbazingwekkend hoe ochtendrituelen en ochtendroutines ons welzijn en onze productiviteit kunnen stimuleren. In het verleden zijn er diverse onderzoeken gedaan naar succesvolle mensen en wat deze mensen met elkaar gemeen hadden. En wat bleek? ? Juist ja, ochtendrituelen en ochtendroutines waren een cruciaal ingrediënt voor hun succes!
Wat voor ochtendritueel zou je dan moeten doen?
In principe maakt dit niet uit. Zoek iets wat bij je past. Maar wat wel is bewezen is dat het opmaken van je bed een goede start is van je eerste ochtendritueel. Dit komt omdat het een best makkelijk bereikbaar doel is. Maar toch hebben veel mensen hier ‘s ochtends nog niet zo’n zin in. Door dit toch te doen heb je direct nadat je bent opgestaan al iets gepresteerd. Dit is goed voor je productiviteit voor de rest van de dag. Maar daarnaast geeft een opgeruimd huis ook een opgeruimd hoofd.
Meer redenen om te starten met een ochtendritueel
De ochtend vormt de basis van je dag. Wanneer je de dag goed start, zul je ook de rest van de dag productiever zijn. Maar er is meer! Heb je er wel eens over nagedacht dat je eigenlijk heel de dag bezig bent voor andere mensen? Stel je voor je gaat naar je werk. Daar ben je wellicht voor je baas aan het werk of je probeert de hele dag klanten tevreden te houden. Uiteraard doe je het ook voor jezelf, aangezien er brood op de plank moet komen, maar je begrijpt het punt wel. Wanneer je de dag écht voor jezelf start, zonder verplichtingen zul je de rest van de dag ook meer energie hebben om met verplichtingen om te gaan. Ook zal het makkelijker worden om goede daden voor andere mensen te doen. Denk maar aan het zuurstofmasker in het vliegtuig principe. Daar wordt ook altijd aangegeven eerst jezelf te redden en daarna pas je kinderen. Waarom? Als jou iets over overkomt ben je niet meer in staat om ook voor je kinderen te zorgen. Daarom zorg je eerst voor jezelf. Zo werkt het ook met ochtendrituelen.
Hoe kun je starten met een ochtendritueel
Bedenk eerst iets wat bij je past. Ben je bijvoorbeeld een echte sporter, dan zou je kunnen beginnen met het herplannen van je sportroutine. Je kunt dan in plaats van ’s avonds te gaan sporten voor je werk gaan sporten. Houd je meer van mediteren, dan zou je ’s morgens kunnen mediteren. Maar het begint allemaal met een plan.
Stel jezelf de volgende vragen.
- Wat past bij mij?
- Hoe lang wil ik hier mee bezig zijn als mijn ochtendritueel?
- Hoe laat moet ik dan de wekker zetten?
- Is dit realistisch om vol te houden?
Vooral die laatste vraag is belangrijk. Je kunt beter klein beginnen en je routine later eventueel uitbreiden dan gelijk een uur kwijt te zijn aan je ochtendritueel. Dit kan namelijk erg demotiverend werken waardoor je ook weer snel zult stoppen.
Voorbeeld van een ochtendroutine als je niet weet waar je moet beginnen
Zoals eerder al aangegeven die je iets te kiezen wat bij jou past. Maar om je een beetje op weg te helpen heb ik hieronder mijn eigen ochtendritueel neergezet. Hier kun je een beetje inspiratie uithalen als je dat wilt.
- Als de wekker gaat begin ik gelijk met ademhalingsoefeningen van Wim Hof. Zo kan ik eerst nog lekker blijven liggen, maar ga ik niet snoozen.
- Dan neem ik een koude douche of ik ga op de fiets naar een plas om een koude dip in de natuur te nemen.
- Daarna schrijf ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben en drie dingen die ik die dag wil doen om er een geweldige dag van te maken.
Een ander voorbeeld van een ochtendroutine zou kunnen zijn om op de bank te gaan zitten met een kop koffie. Gewoon in stilte en echt te genieten van je kop koffie. Of heel veel aandacht besteden aan je ontbijt en deze met liefde bereiden voor jezelf.
Ik heb ook wel eens iemand ontmoet die ’s morgens een heel ritueel maakte van het bereiden van koffie. Ze zette koffie op de manier hoe oma het nog deed. Dus met een filter en een thermoskan.
Je kunt het dus zo gek niet bedenken of je kunt er een ritueel van maken. Het gaat er vooral om dat je ’s morgens echt even die quality time voor jezelf pakt en daar even heel bewust van bent.