Negatieve gedachten ombuigen

Negatieve gedachten ombuigen

Negatieve gedachten hebben een aanzienlijke invloed op ons vermogen om doelen te bereiken en gelukkig te zijn. Een negatieve mindset kan ons op verschillende manieren belemmeren.

  • Het kan ons weerhouden de dingen te doen die we echt willen doen.
  • Het kan leiden tot stress en verminderde productiviteit.
  • Het kan ons zelfbeeld verlagen.
  • Het kan depressieve gevoelens veroorzaken.
  • Het kan slaapproblemen veroorzaken.

Genoeg redenen dus om negatieve gedachten om te buigen, maar waar komen die negatieve gedachten toch eigenlijk vandaan? Laten we daar eerst eens op inzoomen alvorens we tips geven om het probleem van negatieve gedachten op te lossen.

Waarom hebben we negatieve gedachten?

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om te overleven. Vroeger was er veel meer gevaar, wat deze programmering noodzakelijk maakte. In de huidige tijd is dit veel minder noodzakelijk, maar toch functioneren onze hersenen nog op dezelfde manier.

Onze hersenen onthouden ook veel gemakkelijker een negatieve gebeurtenis, dan een positieve gebeurtenis. Denk er maar eens over na.

Stel je voor. Je hebt een presentatie gegeven voor 20 personen en iedereen vond het geweldig. Toch was er een persoon in de ruimte die wat kritiek gaf op je presentatie. De kritiek van deze ene persoon is waarschijnlijk krachtiger dan de positieve feedback van de overige 19 personen.

Dit komt dus onder andere door de programmering van ons brein.

Hoe negatieve gedachten ombuigen?

Negatieve gedachten kun je ombuigen met behulp van positieve psychologie. Dit is een heel breed begrip, maar wij willen het in deze blog platslaan met twee methodes die allebei gebaseerd zijn op deze positieve psychologie. We willen het hebben over het G-schema en over dankbaarheid.

Het G-schema

Het G-schema is een oefening waarbij je gaat onderzoeken welke gebeurtenis bepaalde gedachten oproept en hoe je hier mee omgaat. Door hier goed inzicht in te krijgen, kun je aan de slag met deze gedachten en gevoelens. Het einddoel van het G schema is om de negatieve gedachten om te buigen naar een meer realistische gedachte. Dit doe je dus door een heel schema met vragen in te vullen. Klik op deze link om naar complete uitleg van het G-schema te gaan.

Dankbaarheid

Een van de meest krachtige emoties van de mens is dankbaarheid. Maar hoe train je nu dankbaarheid? Dit kun je doen door een nieuw ritueel toe te voegen aan je dagelijkse ochtendroutine, namelijk journaling. Tijdens dit ritueel schrijf je elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Hierbij is het belangrijk dat er niet zomaar even drie dingen verzonnen worden om er maar van af te zijn. Dan gaat het namelijk alsnog niet werken. Het is belangrijk om echt te voelen waar je dankbaar voor bent. Dit kan best even tijd vergen, maar dat is helemaal niet erg. Neem de tijd om even rustig op je in te laten zinken waar je op dat moment dankbaar voor bent. Probeer om elke dag iets anders op te schrijven. Anders bestaat de kans dat je op een gegeven moment op de automatische piloot gaat schrijver, waardoor je dus minder de emotie dankbaarheid zult voelen.

Voorbeelden van dankbaarheid kunnen zijn:

  • Dankbaar dat ik gezond ben.
  • Dankbaar dat ik gisteren zo’n leuk gesprek heb gehad met die ene vriend of vriendin.
  • Dankbaar dat ik op dit moment dit dagboek invul en mezelf dus probeer te ontwikkelen en daar ook de mogelijkheid toe heb.
  •  Dankbaar dat ik de zon op mijn huid voel.

Maar uiteindelijk is het dus aan jou om te voelen waar je dankbaar voor bent. Een tip! Probeer niet te veel na te denken, maar probeer het echt te voelen!

Dit kan in het begin best lastig zijn, omdat we dit eigenlijk compleet verleerd zijn.

Als je hier wat hulp bij wilt gebruiken, dan raad ik je het 6 minuten dagboek van harte aan. Hieronder kun je dit boek bestellen.

Het 6 minuten dagboek

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige bericht

Ochtendrituelen om gelukkiger te worden

Volgende bericht

Het G-schema uitgelegd + kant en klaar invulschema